Zihnimizin test edildiği yaşamımız boyunca, birçok faktörden etkilenebiliyoruz. Bu belki “zararlı” bir arkadaş, meslektaş, bitmeyen bir iş ya da bir ilişki ile olabiliyor.
Güçlü olmak istiyorsunuz. Hayata yepyeni bir lensle bakmak ve başarılarla dolu bir hayat yaşamak… Dile kolay geliyor. Hepimiz iyi bir iş, iyi bir arkadaş ve iyi bir ilişki istiyoruz. Fakat hiç de kolay olmuyor.
Zihinsel olarak güçlü insanların kalabalıklar içinden sıyrılması gerçekten büyüleyici. Thomas Edison’un 1914’te fabrikası yandığında ve milyon dolarlar kaybettiğinde cevabı şu olmuştu:
“Tanrıya şükür bütün hatalar yakıldı. Şimdi yeni başlangıçlar zamanı.”
Edison’un tepkisi onun zihinsel gücünün göstergesidir. Ve yeni bir fırsat yaratma peşindedir.
1- Duygusal Olarak Yeteneklidirler
Negatif duyguları tolere etmeden, bir şeyler üretme ve kavrama yeteneği olmadan zihinsel olarak güçlü olamazsınız. Akıllıca hareket etmenin bir yolu da duygusal özelliklerin kuvvetli olmasına bağlıdır. İkisi birbirini destekleyici olgudur.
2- Özgüvenleri Yüksektir
“Yapabileceğini düşünüyorsan da yapamayacağını düşünüyorsan da haklısın.” – Henry Ford
Melbourne Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, kendine güvenen insanlar daha yüksek ücret kazanıyor ve daha hızlı terfi ediyor.
Zihinsel olarak güçlü insanların, kendi yetenekleri üzerinde pozitif katkısı vardır. Bu kavram sadece bir motivasyon aracı değil bir gerçektir.
3- Zor İnsanlarla Başa Çıkarlar
Zor insanlar uğraşmak en sinir bozucu ve yorucu iştir. Aklı ön planda tutan insanlar bu sinir bozucu işi kontrol ederek, iletişime yön verirler. Olaylara ve durumlara daha rasyonel yaklaşırlar. Sorunlara ortak zemin ve çözüm bulabilirler.
4- Değişime Açıktırlar
Birçok insan hayatın standart akışından memnundurlar. Değişikliklere ve değişik fikirlere kapalıdırlar. Fakat değişime açık olan insanlar için bu bir mutluluk ve başarı fırsatıdır. Değişikliği kucaklayanlar, kendilerini ve bilmediklerini yeniden keşfederler.
5- ‘Hayır’ Derler
San Francisco California Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar; stres, tükenmişlik ve hatta depresyonun “hayır” diyememekten kaynaklandığını gösteriyor. Durumları zihniyle değerlendiren insanlar “emin değilim”, “katılmıyorum”, kısacası yeri geldiğinde “hayır” diyebildikleri için kendi yaşamlarına daha kolay ve tutarlı yön verebiliyorlar.
6- Spor Yaparlar
Eastern Ontario Araştırma Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada 10 hafta boyunca haftada 2 kez antrenman yapan insanların daha sosyal, entelektüel ve atletik olduğunu ortaya koydu.
Daha da iyisi, vücutlarındaki fiziksel değişiklikler zihinsel gücün anahtarıdır. Beyne sürekli olarak oksijen gönderildiği için; düşünme hızı artar ve daha yaratıcı olunmasına imkân tanır.
7- Yeteri Kadar Uyurlar
Uykunun önemini anlatmakla bitiremeyiz. Beyin uykudayken zararlı proteinleri uzaklaştırır. Ve bunu sadece uykudayken gerçekleştirebilir. Kaliteli uykuya daha fazla önem verin. Yeteri kadar uyunmadığında, beyin fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getiremiyor. Zihinsel olarak güçlü insanlar, yeterince uyuyarak kendilerini kontrol etmekte, gündelik yaşamlarında odaklanmakta güçlük çekmiyorlar.
8- Affetmek İçin Özür Beklemezler
Hayatlarında kine yer verdiklerinde her şeyin daha üzücü olduğunu bildikleri için karşılarındaki insanlardan özür beklemezler. Kin beslemek insanları bugünün mutluluklarından uzaklaştırıp, sevinci azaltacaktır.
Kin beslemenizin vücudunuzdaki yansımaları fiziksel ve zihinsel anlamda yıkıcı olacaktır. Affetmek size kendinizi her zaman iyi hissettirir.
9- Teknolojileri Kapatırlar
Akıllı telefonlarla birlikte insanlar üzerinde sürekli online olma durumu -ne yazık ki- mecburiyet haline geldi. İnsanların teknolojiler üzerinde hâkim olması gerekirken durum aslında biraz ters işliyor. Teknolojik aletlerinizi arada bir kapatarak kendinize vakit ayırmayı deneyin. Bu sizi üretken dönemlerinizde daha odaklanmanızı ve verimli olmanızı sağlayacaktır.
Zihnini güçlü kılarak yaşamak, akıllıca hareket etmek doğuştan gelen bir yetenek değil. Siz de hayatınızı belirli ölçütlerle kontrol ederek daha verimli hale getirebilir ve tadını çıkarabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder