Son yıllarda küçük ve orta ölçekli olanlar dahil tüm firmaların internet yer almaya karar vermesiyle birlikte ismini çok daha fazla önem verilen bir kavram, SEO. Türçe olarak ifade etmek gerekirse, Arama Motoru Optimizasyonu. Fakat çoğumuzun duyduğu hali ise, “Bizim siteyi Google’da nasıl en üste çıkarırız?”.
Burada anlatacaklarımız, SEO konusuna hakim insanlar için bir sır değil. Peki SEO nedir, ne değildir?
Öncelikle belirtilmesi gereken SEO sadece Google ile alakalı bir şey değil. Fakat realitedeki yansımasına bakılırsa, evet, mesele tamamen Google’ın sitenizin içeriğine ve diğer kriterlerine verdiği değerle ilgili.
Atomu parçalamak gibi bir şey değil
Arama motoru optimizasyonu emek ve mesai isteyen bir iş. Fakat bununla birlikte kesinlikle atomu parçalamak gibi zor bir şey değil. Ne olduğunu anlamak için, Google’ın bir internet sitesinde nelere dikkat ettiğine göz atmak gerekiyor.
İçeriğinizi güncel tutun
SEO çalışmaları birçok ayağın bir bütün halinde gerçekleşmesiyle ortaya çıkar. Ve bunun en önemli noktalarından birisi, içeriğin özgün ve güncel olması. Google, dizinleme olarak adlandırdığı işlemle, belli periyotlar içerisinde sitenizi kontrol eder. Bu periyotların artması, sitenizdeki içeriklerin güncellenme sıklığıyla da ilişkilidir. Diğer taraftan özgün içerik konusu çok daha hassas ve önemlidir. Sitenizdeki içeriklerin ‘alıntı’ olması sitenizin değerini ciddi anlamda aşağıya çekecektir.
Kullanışlılığı artırın
Bir diğer önemli nokta da, sitenin kullanışlılık açısından verimidir. Kullanıcının aradığı içeriği kolayca bulabilmesi, sayfaların hızlı yüklenmesi vesaire gibi faktörler sitenizin Google nazarındaki kıymetini artıracaktır. Bu noktada içeriğine çok fazla girmek mümkün olmasa da ‘Resposive Design’ denen tasarım kriterlerini takip etmekte fayda var. Zira günümüzde sayfanıza giren kişilerin önemli bir kısmının mobil kullanıcı olacağını unutmamalısınız.
Bağlantı değil, ilişki yaratın
Arama motoru optimizasyonundaki bir diğer önemli kriter de, harici sitelerden sizin sitenize yapılan bağlantılar. Makale çalışmaları ve ‘linkleme’ olarak adlandırılan faaliyetlerin tamamı bu amaçla gerçekleştirilir. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, sitenize yapılacak bağlantıların sayısından bu bağlantıların niteliğidir. Düzensiz ve içerikle desteklenmemiş bir ‘linkleme’ siteniz için çok da faydalı olmayacaktır.
Hedef kitle, hedef kitle ve hedef kitle
Son yıllarda arama motorları son derece akıllı bir altyapıyla çalışmaya başladı. Haliyle, kullanıcılara gösterilen sonuçlar, çok daha kişisel bir görünüme büründü. Bu yüzden içeriğin önemi ve -birazdan daha detaylı olarak bahsedeceğimiz- anahtar kelime kavramı çok daha büyük bir öneme haiz oldu. Bu yüzden hedef kitlenizin lokasyon, alışkanlık, yaş vesaire gibi bilgilerini de göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Aslına bakılırsa bu noktada Sosyal Medya’yı kullanmak size çok daha efektif bir geri dönüş sağlayacaktır.
Doğru yerde, doğru anahtar kelime kullanın
Bilmeyenler için tanımlamak gerekirse; anahtar kelime, her bir sayfanın kodlarında yer alan ve bu sayfayı tanımlayan kelimelere verilen addır. Anahtar kelimelerin önemi ise, arama motorlarının sayfaları kategorize ederken bu kelimeleri önemli ölçüde baz alıyor olmasıdır. Haliyle sitenin tümü için üretilecek anahtar kelimeler yerine, her bir sayfa için belirlenmiş doğru anahtar kelimeleri kullanmak ayırt edici bir farkı ortaya koyacaktır.
Anahtar kelimelerinizi güncelleyin
Söz konusu SEO olduğunda, ölçümleme ve bu ölçümleme sonucunda yapılacak iyileştirme hayati önem taşır. Hangi sayfaların daha fazla ziyaret aldığı, hangilerine gelen kullanıcıların direkt çıkış yaptığı gibi bilgiler doğru iyileştirmeleri yapmak için doğru bir yol gösterici olacaktır.
Detayları göz ardı etmeyin
Bugün internette yer alan neredeyse tüm şirketler SEO çalışması yaptırmakta. Haliyle bunca içerik arasında ön plana çıkmak, detaylara verilen önemle mümkün oluyor. Sitenizin kodlarında yer alan ‘meta’ başlıklarını incelemek, akabinde ise bu kısımlara doğru bilgileri girerek ve gerektiğinde güncelleyerek son derece kritik bir fark ortaya çıkarılabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder