Mavi Ay bu gece gökyüzünü onurlandıracak yine de tam dolunay olması yarın sabahı bulacak. Fakat Qy gerçekten mavi olmayacak.
Mavi Ay’ın modern tanımı takvim ayının ikinci dolunayıdır. Çok sık olmaz fakat nadir de değildir. En sonuncusu 2012’deydi, bir sonraki 2018’de olacak.
Mavi renkte görünen bir Ay, nadir bir şeydir. Fakat bu geçmişte oldu.
Kül veya duman içeren göklere bakmak ayın maviymiş gibi görünmesine yol açabilir. Bu etki Rayleigh saçılımı olarak adlandırılıyor.
Nasa’ya göre gerçek bir mavi ay için volkanik patlama ya da çok ciddi anlamda bir orman yangını olması gerekiyor.
Hava partiküllerinin en azından 1 mikron genişliğinde mavi tonlarda olması gerekiyor. Nasa diyor ki: “ Bu özel genişlikte olan güçlü bir şekilde kırmızı ışık saçan partiküller, mavi ışığın kendi içlerinden geçmesine müsaade ederler.”
Örneğin Nasa 1883 mavi aylarının rutin olarak Endonezya’daki Krakatoa volkanının patlamasının ardından görüldüğünü söylemişti.
Bu durum, 100 megatonluk nükleer bombaya benzeyen ve Dünya’nın atmosferinin üstüne ulaşabilen Krakatoa patlamasından gelen küller nedeniyle oluyordu. Küllerin bulutları mavi bir filtre işlevi görüyordu.
Nasa’nın ifadesine göre mavi aylar ayrıca 1982’de Meksika’da, El Chichon volkanının patlamasından sonra da görülmüş. Ve 1980 yılında Washington’daki Mount St. Helens patlamasında maviye çalan aylar rapor edilmiş.
NASA büyük çaptaki orman yangınlarının aynı sonucu üretebileceğini söylüyor.
1950 yılında Alberta, Kanada’daki dev yangın, Kuzey Amerika’dan İngiltere’ye kadar mavi aylar ve eflatun güneşleri ortaya çıkarabilecek kadar doğru genişlikte olan ve benzin içeren duman bulutları üretti.
Alaska Science Forum’unun raporuna göre ortaya çıkan mavi aylar UFO raporlarına neden oldu.
Alaska’da ve Kanada’da yükselen durdurulamayan yangınlar muhtemelen micron-genişliğinde partiküller üreterek şu anda aynı şeyi yapıyor.
Fakat Forum raporuna göre: “ Atmosferdeki partiküllerle ilgili en önemli nokta hepsinin genişliğinin birbirine çok yakın olması gerektiği ve bu genişlik micrometre civarında olmalı bu şartların birleşimi gerçek anlamda mavi ayda bir gerçekleşiyor.”
0 yorum:
Yorum Gönder