Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi geçtiğimiz Salı günü, işverenlerin çalışanlarının epostalarını onlardan izinsiz olarak inceleyemeyeceği hükmünü verdi. Romanya’da işten çıkartılan bir çalışanın AİHM’de görülen davasının sonucu olarak verilen hükümde çalışanların kullandıkları bilgisayarlardaki kişisel yazışmalarının önceden haber verilmeksizin incelenmesi haksız bulundu.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte buna bağlı ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümü de gelişmeye devam ediyor. ABD’de şirketlerin, çalışanların üzerinde daha fazla otoriteye sahip olmasının karşısında Avrupa’nın kişisel gizliliğe önem veren bu kararı da henüz tüm dünyada bir fikir birliği olmadığını ortaya koyar cinsten.
Kişisel yazışmaların okunması
Romanyalı çalışan Bogdan Mihai Barbulescu şirketinde müşterileri ile iletişimde olmak adına Yahoo Messenger hesabı kurmuştu. 13 Temmuz 2007 gününde Barbulescu’nun işverenleri kendisini çağırıp, Barbulescu’ya özel yazışmalarının çıktısını göstermişti. Barbulescu Yahoo Messenger hesabı üzerinden ailesi ve nişanlısı ile özel hayatıyla ilgili yazışmalarının olduğu bu yazışmaların gösterilmesinden 2 hafta sonra işten çıkartılmıştı.
Bu olayın üstüne dava açan Barbulescu, Romanya mahkemeleri tarafından haksız bulunmuş, davayı AİHM’ye taşımıştı. AİHM’de ilk verilen karar 6’ya 1 oy ile işverenleri haklı bulmuştu. İş yerinde çalışanların işlerini yerine getirip getirmediklerini anlamak adına ve yazışmaların bağlamını görmek adına kişisel yazışmaların okunmasını haklı bulmuştu. Bu kararı haklı bulmayan Barbulescu süreci devam ettirmişti. AİHM’nin nihai karar organı Büyük Daire ise son karar olarak işçilerin yazışmalarının ancak önceden haber verildiği takdirde incelenebileceğini, aksinin kişisel gizlilik haklarının ihlali olacağı kararını verdi.
The post AİHM’den işyerinde mesajlaşma kararı appeared first on Sosyal Medya.
0 yorum:
Yorum Gönder