Sosyal Medya

Sağlık uygulamalarının zararı faydasından büyük olur mu?

Teknoloji her zamankinden çok daha hızlı ilerledikçe trend, çevrimdışı konumlandırılmış hizmetlerin de çevrimiçi hale getirilmesi yönünde ilerliyor. Özellikle sağlık tarafında birbirinden farklı çözümler sunan akıllı cihazlar ve bu cihazlar için geliştirilen uygulamalar akıllara şu soruyu getiriyor: Acaba bu cihazların ve uygulamaların zararı, faydasından büyük olur mu?


Research2Guidance firmasının yaptığı araştırmaya göre pazarda 100 binden fazla sağlık uygulaması var. 2.5 yıl önce bu sayı 50 bin civarındaydı. Bugün sadece uygulamaların oluşturduğu pazarın büyüklü 4 milyar dolara ulaşmış durumda. 2017’de pazar büyüklüğünün 26 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor.


Pazarın büyüklüğü iştah açabilir. Sağlık profesyonelleri ile hastaları akıllı cihazlar ve bunlara bağlı uygulamalar ile bir araya getirmek harika bir fikir de olabilir. Ancak şunu da bilmekte fayda var: Pazar henüz yasal ve ticari anlamda tam bir düzene sahip değil. Geliştirileren uygulamaların standartlara uygun olup olmadığı -böyle bir standartın olup olmadığı da belirsizliğini koruyor-, ölçümlemeleri doğru yapıp yapmadığı ile ilgili sınırlamaların geleceği aşikar. Önümüzdeki 3 yıl içinde altı kat büyüyeceği tahmin edilen bir pazar için akreditasyon şart.


Örneğin Mother Jones’ta yayınlanan bir makalade, Pfizer’ın bir uygulamasının ölçümleme hatasından dolayı store’lardan kaldırıldığı ve bu durumdan dolayı yaklaşık 60 şeker hastasının aşırı insülinden dolayı hastaneye başvurduğu belirtiliyor. Konu sağlık olunca bu tip ‘hatalar’ ölümle bile sonuçlanabilir.


Tanı uygulamalarının akredite edilmesi, bununla ilgili uluslararası standartların oluşması oldukça önemli. Bu standartlarla üretilen akıllı cihazlar ve uygulamalar ile yine bu tip cihazlarla çalışabilen sağlık profesyonellerinin sayısı artıkça tanı aşamasının teknoloji ile çözülmesi sağlanabilir. Bu da doktorlar ve hastalar için daha hızlı tanı imkanı ve dolayısı ile daha fazla ekstra zaman demek. Bu da özellikle hastanelerin ve hastanede çalışan sağlık profesyonellerinin iç motivasyonunu olumlu yönde etkileyecek ve sağlık sektörü için de oldukça iyileştirici etkiler oluşturacaktır.


About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.