Sosyal Medya

Mesleğinize bakmaksızın öğrenmeniz gereken 7 beceri

Beceriler, farklı farklı yetenekler çalışma dünyasında para birimi gibidir.Becerilerin ne kadar çok artarsa o kadar çok değerin artar. Maalesef, günümüzde çalışanların çoğu sadece uzman olduğu alanda kendini geliştirip o alanda da kendini sıkıştırmaktadır veya bir başka açıdan yoğun iş yükleri alternatif geliştirmeleri mümkün kılmamaktadır.

Aslında bir alanda bile uzman olma konusunda ne kadar ileride olduğumuz tartışılır ama öyle olduğunu varsayalım. Herkesin kendi alanında uzmanlaşması güzel bir olaydır ama bir de herkes için bilindiği takdirde çoğu yerde fayda sağlayacağı bazı beceriler vardır. Sıralayacağım bu becerilere sahip kişiler iş hayatında birkaç adım daha önde olurlar.

Etkili İletişim

Nerede çalıştığının, kim olduğunun ve çalıştığın yerin çizgilerinin ne olduğunun bir önemi yoktur etkili iletişim için. Güçlü ve etkili iletişim, müşteriye bir şey anlattığında açık bir şekilde ifade edebilmeni sağlamalıdır. Yöneticine ihtiyacının ne olduğunu ve neden satın alınması gerektiğini rahatlıkla ifade edebilmelisin. Bazen yüz yüze, bazen telefonda arasıra e-posta yolu ile bile sağlayabilmelisin o etkili iletişimi. Ne söylerseniz söyleyin, doğru, yerinde ve mesajı açık bir şekilde ifade etmenizi sağlamaktır etkili iletişim.

Organizasyon ve Yönetim

Organize etme, örgütleme yeteneği  işlerin üzerinden daha kolay gelmenizi sağlar. Organize bir şekilde çalışmak işeri zamanında bitirmenizi sağlarken, kendinice hazırladığınız iş taslağına da uymanızı sağlar. Ayrıca, bir problem tam olarak problem olamaya başlamadan ona çözüm getirebilirsiniz organize olarak ve iyi bir yönetim anlayışı gözeterek… Yönetimin sağlam gerçekleştiği yerlerde hem zamandan kazanç sağlarsınız hem de kaynaklarınızı yerinde kullanmış olursunuz. İyi bir örgütlenme ve yönetim anlayışı olmadan en iyi çalışanlar bile çokça hata yaparlar.

Müzakere, Anlaşma

Müzakere, bir yetenek olarak ikna ve özgüvenin toplamından ortaya çıkar dersek herhalde pek yanılmış olmayız. Sağlam bir müzakere yeteneğine sahip olan bireyler hangi pozisyon olursa olsun istediklerini elde etme konusunda daha şanslıdırlar. Maaşın yükseltilmesinden tutun da daha üst bir pozisyona gelmek bile normal görülmelidir müzakereciler için. Bu yetenekler ayrıca var olan müşterilerinizi elde tutmanızı sağlarken yeni müşterileri de rakiplerinize göre daha rahat elde etmenizi sağlar.

Kritik Düşünce

Kritik düşünme, olası problemlerin çözümünde ve zayıflıkların görülüp önüne geçilmesinde fayda sağlar. Problemlerin çözüm yolunda daha çok öneri ortaya çıkmasını ve sorunlara hızlı cevap verilmesini sağlar. Etki altında kalmadan var olan problemleri en mantıklı şekilde çözmeyi amaçlamanızı sağlar ve daima ilerlemeci bir yol izlemenize yardımcı olur.

Takım çalışması ve Yetkilendirme

Bazı pozisyonlar diğerlerine göre daha çok bel bağlanan pozisyonlar olsa bile iş alanında birşeyleri sürdürmek, gerçekleştirmek daima takım çalışması gerektiren bir durumdur. İlk başladığınızda yönetici veya çalışanlardan sorumlu lider ve birkaç elemanla işlere başlarsınız ama ilerki dönemlerde bu işi başkasına yetki vererek de sürdürebilirsiniz. Hem bir ekip olarak çalışabilmek hem de birine yetki vererek işin yürütmesini onun üzerinden yürütmek başarının olmazsa olmazlarındandır. Takım olarak çalışmayı öğrendikçe müşterek başarı da artar.

Araştırma ve Analiz

Araştırma ve analiz mantığa uygun her işin içinde bulunan bir yöntem ve ihtiyaçtır. Pazarlamacılar, pazarda olabilecek muhtemel riskleri araştırmalar ve analizler sayesinde öngerebiliyorlar. Bilgiye çabucak ulaşıp onu işlevsel olarak kullanmak her iş alanında işleri daha fonksiyonel hale sokar.

Güven, İnanç

Güven, karakteristik bir özellik olarak görünebilir ama bilenerek geliştirilebilecek bir beceri haline de getirilebilir. Bazı alanlarda müdahalelerini, pratiklerini göstererek güven temin edebilirsiniz. Ne kadar çok deneyim o kadar çok güven getirir. Yaptıklarınızdan dolayı kazandığınız güven çevrenizde saygı, değer getirir.

Sonuç olarak, sözünü ettiğimiz bu becerilerin bazıları hayatınızda edindiğiniz deneyimler ile birlikte doğar, büyür ve gelişir. Çoğu için ise araştırmanız, çalışmanız ve bu konuda kendinizi bilemeniz gerekmektedir. Bunları gerçekleştirdikten sonra pozisyonunuz ne olursa olsun başarı sizi bulacaktır.

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.